Hoe een High Performance Culture te creEren

Hoe heeft Charles topsportorganisaties neergezet die niet alleen een piekprestatie hebben geleverd maar ook tot duurzaam succes hebben geleid? Welke prestatiecultuur schuilt hier achter?

Charles schetst in deze presentatie hoe "Excellence" in de organisatie tot norm is verheven en hoe optimaal teamwork is gerealiseerd. Hij gebruikt sprekende voorbeelden om te illustreren dat het principe van "verantwoordelijkheid hebben en verantwoording afleggen" een belangrijke peiler is van een High Performance Culture. Het belang van coaching in dit proces wordt natuurlijk ook toegelicht.

Deze presentatie geeft u een duidelijk inzicht hoe dat winnende klimaat stap voor stap tot stand is gebracht in de 4 jaar voorafgaande aan de Olympische Spelen. Als leider in uw eigen organisatie krijgt u ook praktische adviezen die u direct in uw dagelijkse praktijk kunt toe passen.
Onderwerpen die de revue passeren:

- Kenmerken van een High Performance Culture
(weerbaarheid, geen excuses, hoge verwachtingen, optimisme e.d.)
- De route naar een High Performance Culture (4 bouwstenen)
- Smalle marges in een competitieve markt
- Excelleren door selecteren
- Hoe eisend zou een leider moeten zijn?
- De 'winning spirit' in een groep (van individualisten)

Teamwork voor individualisten

Doordat Charles in de unieke positie is geweest dat hij zowel in keukens van teamsporten als individuele sporten heeft kunnen acteren is hij als geen ander in staat aan te geven wat de fundamenten zijn onder effectief samenwerken. En dat met name voor groepen die bestaan uit mensen die  van nature samenwerken niet in hun bloed hebben zitten.
Hij legt uit dat er geen concessies kunnen worden gedaan aan:

 • ¬†het hebben van een gezamenlijk doel
 • ¬†het delen van teamwaarden
 • ¬†duidelijkheid omtrent ieders taak
 • ¬†het omarmen van de individuele verschillen

Onder andere het verschil tussen professionaliteit en vriendschap komt aan de orde ,net zoals het omgaan met ‘moeilijke’ teamleden.

Performance Management en Coaching: "The inconvenient truth"

Met zijn jarenlange coachervaring op het allerhoogste niveau kent Charles de weg naar topprestaties. En weet hij op levendige wijze duidelijk te maken welke rol de coach gedurende deze reis heeft. Hij kan desgewenst ingaan op diverse coachstijlen,- vaardigheden, -strategieen en -systemen.

In zijn rol als Head Coach van het Britse atletiekteam tijdens de Olympische Spelen in London 2012 heeft Charles van Commenee in belangrijke mate bijgedragen aan wat nu bekend staat als "Super Saturday" . 4 Augustus 2012 met het winnen van 3 gouden medailles binnen 45 minuten door de BBC inmiddels uitgeroepen tot het meest hero√Įsche moment in de Britse sporthistorie.

Wat heeft geleid tot die fantastische prestaties en welke rol speelde de coach hierin? Charles van Commenee ,bekend staand om zijn recht-door-zee -benadering, kiest zeker niet de gemakkelijke weg, want "het gerief en gemak zit vaak aan de periferie van het project, in de kern vind je de inconvenient truth"

Menig manager weet een vink te zetten in het juiste vakje; de veelheid aan doelstellingen en activiteiten terugbrengen tot de kern en de juiste acties in gang zetten is wat het verschil kan maken. De coach speelt een belangrijke rol bij prioritering. Charles legt zijn bewezen succesvolle manier van Performance Management uit aan de hand van zijn Vijf Stappen Aanpak :

1. de betekenis van benchmarking
2. ontwerp een strategie om de kloof naar de top te dichten
3. het stellen van (proces-)doelen
4. formaliseer voorwaarden
5. de kracht van evalueren.

Maatwerk bij presentaties

De gedetailleerde invulling van de presentaties kent veel flexibiliteit en kan worden gemodeleerd naar de behoeften en eisen van uw organisatie en de specifieke issues waar u mee te maken heeft. Charles van Commenee is in staat de presentatie bij te kleuren en zodoende nog herkenbaarder te maken voor uw eigen teams en medewerkers.

In een aantal afstemmingsgesprekken worden uw wensen en de situatie in uw organisatie geinventariseerd, om de herkenbaarheid voor uw eigen organisatie te borgen.

Alle presentaties kunnen voor u zowel in de Nederlandse- als Engelse taal gedaan worden.

testimonials

 • Lord Seb Coe (Directeur Organisatie London 2012 , Olympisch kampioen en voorzitter Brits Olympisch Committee):

  "Charles has brought a very different mindset to British athletics. He"s changed the culture of sport in Britain"
 • Michael Johnson
  (BBC commentator , meervoudig Olympisch kampioen) :

  Charles brought some much needed realism and honesty into the sport. He changed the culture of mediocrity and that"s why they"ve won those medals"

 • Denise Lewis (BBC commentator en Olympisch kampioene):

  "He challenged our athletes and coaches, asking more of them than they"ve ever been asked. He brings out the fighter in them, and I"d challenge any of them to say he has not made a difference"
 •  

  "The man who orchestrated Super Saturday, the greatest night ever in British athletics. He is the most successful, if controversial, coach UK Athletics ever had"
 •  

  "Charles van Commenee leaves a very different landscape to the one he walked into"
 •  

  'He had authority, credibility and implemented effective change'