OVER CHARLES

Coach en performance manager
Coach en performance manager Charles van Commenee is een van de leidende experts op het gebied van Performance Management. Aanvankelijk als coach van topatleten die (gouden) medailles wonnen bij Olympische Spelen en Wereldkampioenschappen,daarop volgend als technisch eindverantwoordelijke van het Nederlands Olympisch Comite (NOCNSF), de Britse atletiek (British Athletics) en als hoofdcoach van de Nederlandse atletiek (2018-2022). 

Als eerste buitenlander werd hij opgenomen in de "British Coaching Hall of Fame". Tussen 2004 en 2008 was hij Technisch Directeur voor NOC*NSF en bij de Olympische Spelen van Beijing (2008) was hij Chef de Mission voor het Team NL. Na deze voor Nederland zeer succesvolle Spelen keerde hij terug naar de UK om het thuis team te leiden bij de Olympische Spelen in London (2012). Daar werd door Athletics TeamGB een uitzonderlijk aantal van 4 gouden medailles gewonnen, waarvan 3 binnen 45 minuten. De dag waarop dat gebeurde, 4 Augustus 2012, de geschiedenis ingegaan als "Super Saturday" , is door de BBC uitgeroepen tot het beste moment in de geschiedenis van de Britse sport. 

Tussen 2018 en 202 beleefde de Nederlandse atletiek een legendarische internationale doorbraak met als hoogtepunt de Olympsiche Spelen van Tokio in 2021 toen de Nederlandse atletiek 8 medailles wist te winnen (daarvoor in 50 jaar tijd slechts 4).

Visie
In de diverse prestigieuze posities die hij in de internationale topsport heeft bekleed heeft Charles op succesvolle wijze zijn visie op presteren weten te implementeren, zowel in kleine als grote complexe sportorganisaties. Hij heeft daarbij altijd een zeer gestructureerde manier van Performance Management toegepast: "The 5 Steps Approach"

Handboek Topsport
In september 2023 schreef hij ‘Handboek Topsport’, waarin hij vanuit de praktijk de universele wetmatigheden van topsport beschrijft (zoals selectie, confrontatie, strakke regie, druk) tegen de achtergrond van de tijdgeest. Hij belicht de verschillen tussen topsport en sport en maakt duidelijk wat de consequenties zijn van een keuze voor topsport. Het boek wordt door 60 prominenten vanuit de topsport aanbevolen, waaronder Guus Hiddink, Pieter van den Hoogenband, Robert Eenhoorn, Sarina Wiegman en Merijn Zeeman.

Contact opnemen

Contact form submitted!
We will be in touch soon.